zondag 8 juni 2025
Blijf op de hoogte en volg Jan Marten en Joke
08 Juni 2025 | Frankrijk, Vézelay
zondag 8 juni 2025
0 kmtotaal 470 km
Vandaag nemen we de tijd om de basiliek van Vézelay grondig te bekijken. Gisteren waren we er al voor de pinksterwake, met kaarsjes, maar in het donker zie je de kerk niet goed.
Twaalf jaar geleden hadden we de kerk alleen van buiten gezien. Dat gaan we nu ruimschoots goedmaken.
Het is een immense kerk met een lengte van zo’n 120 meter. En dat voor een stadje van 500 inwoners.
Een romaanse kerk uit de twaalfde eeuw. De soberheid (er zijn binnen in de kerk nergens beelden) past bij de gedachte van Bernard van Clairvaux (1090-1153), de geestelijke leider die in Vézelay opriep tot de (tweede) kruistocht. Ook voor de derde, vierde en vijfde kruistocht was Vézelay de verzamelplaats.
Ik heb niet het idee dat dergelijke oproepen tot heilige oorlog in deze tijd nog tot aanbeveling strekken. Toch zie ik in de kerk een beeld van Bernard met strenge ogen over de mensen heen kijken, een opgeheven zwaard in zijn hand. Daar past wel een nuancerend bordje onder.
Ach, misschien ben ik wel jaloers op het beginnende baard- en snorhaar van deze heilige.
Jan Marten