Vrijdag 9 september 2016
Blijf op de hoogte en volg Jan Marten en Joke
11 September 2016 | Spanje, Sevilla
80 km totaal 795 km
Het was vandaag de laatste nacht op een camping. Hierna hebben we alleen hotelletjes gepland. We hebben flink wat kilometers voor de boeg, dus is het nog donker als we vertrekken. Natuurlijk, want elke dag gaat de zon een paar minuutjes later op. Niet met zoveel verschil als bij ons in Nederland, want Zuid-Spanje ligt een stuk dichter bij de evenaar. Maar toch: als je er drie weken bent, merk je het.
In het donker dus rijden we door Ronda. Daar zien we de jonge feestgangers uit het stadje, die een nacht doorgehaald hebben. Ze zijgen overal neer op terrasjes voor een ontbijtje of een kop koffie. Alle ontbijttentjes zijn dan ook open. Joke krijgt een lumineus idee: laten we ook ontbijten! Dat we pas zes minuten onderweg zijn en al een bodem 'broodje jam' met water hebben gelegd, kan haar niets schelen. Barretjes, bakkertjes, terrasjes, schaduwplekjes, bomen, supermarkten: het zijn allemaal plekken waar Joke ineens een gevoel van honger, dorst, vermoeidheid of sanitaire aandrang kan overvallen. 'Preventief plassen' noemt ze dat laatste. Voor mij gewoon categorie 'zeikwijf'.
Inderdaad, ze gebruikt deze ontbijtpauze ook als plasstop. Het is inmiddels licht geworden, dus van ons befaamde 'nachtfietsen' is vandaag niet veel gekomen.
We moeten nu wel doorfietsen want we gebben noch minimaal 70 kilometer te gaan. Dat valt tegen: de eerste dorpjes hebben een paar hellingen zoals we nog niet zijn tegengekomen. Kijk, vijf kilometer lang stijgen met een helling van 8 procent is goed te doen. Als de steilste stukjes maar niet al te lang zijn. Maar bij deze dorpjes heb je bijvoorbeeld een helling van meer dan 30 procent gedurende 200 meter. En dan nog 500 meter van 10-15 procent. En daarna nog 500 meter met 8 procent. De goede rekenaar begrijpt meteen dat we dan ruim 162,5 meter gestegen zijn. Nu gebeurt iets wat we nog nauwelijks hebben meegemaakt op deze reis: Joke moet een paar keer afstappen en lopen!
Het hellingspercentage is in dorpjes makkelijk te verifiëren. Men gebruikt in de bouw vaak vierkante tegels aan de buitenkant van het huis. Als je dus ziet dat er na elke rij van drie weer een nieuwe rij bij komt dan wel eraf gaat, is het hellingspercentage 33,3.
In een van die dorpjes, Setenil de las Bodegas, zien we weer huizen die in de rotsen gebouwd zijn. Dit keer omdat de rotsen in de rivierkloof zo overhangen, dat er gemakkelijk woningen onder te realiseren zijn. Ook het barretje waar we wat drinken ligt in zo'n rots. Heerlijk koel.
Nu nog flink doortrappen, anders zijn we niet voor het donker binnen...
Jan Marten