Woensdag 8 mei 2019
Blijf op de hoogte en volg Jan Marten en Joke
09 Mei 2019 | Duitsland, Garmisch-Partenkirchen
totaal 850 km
Vandaag moet er weer gefietst worden, dus vroeg de tent uit.
Opeens blijken onze pasjes niet meer te werken op het sanitairgebouw.
Heel geavanceerd zo’n pasjessyseem, maar nu wordt het toch plassen tegen een boompje.
Omdat de camping wat van de route af ligt, moeten we eerst terug naar Augsburg fietsen.
We willen daar ook even langs een fietsenmaker, omdat er een vreemd tikje in mijn stuur zit.
Als om 10.00 uur de winkel opengaat staan wij voor de deur.
We worden heel vriendelijk geholpen. Stuur losgedraaid, wiel losgedraaid en alles weer vastgedraaid. Vervolgens laat de fietsenmaker de fiets wat ruige bewegingen maken en... de tik is weg. Kost niets. Er mag wel wat in de fooienpot.
Op zo’n moment ben je zo blij dat het niets ernstigs is en ga je met een gerust hart weer op weg.
We rijden Augsburg uit en zoals ook elders in de dorpen en steden verbazen wij ons over de vele aanplakbiljetten voor de Europese verkiezingen. We worden behoorlijk gehersenspoeld door tientallen keren dezelfde gezichten met dezelfde boodschap.
Veel over milieu, over vrouwen, over gelijkheid, over arbeiders, over dierenwelzijn.
Vooral opvallend is het affiche van de zesentwintigjarige Benjamin Adam, hier in Augsburg kandidaat voor de SPD.
Zijn naam verraadt Joodse wortels.
Juist hier in deze Luther-stad valt mijn oog extra op hem. Luther die in zijn ‘Schriften gegen die Juden’ fel van leer trok tegen de Joden. Berusverbot. Häuserverbrennung. Zwangarbeit.
En dan nu deze jonge politicus die veel heil ziet in Europa.
Na Augsburg is het vlak, veel groen, meertjes. In Nederland zouden we het een fantastische fietstocht vinden, maar verwend als we inmiddels zijn, is dit een wat saai stukje.
Dan, opeens om de bocht, ziet JM als eerste heel ver weg de contouren van de Alpen.
Imposant, maar ook wel dreigend. Reuzen aan de horizon. En daar moeten wij overheen fietsen.
De tocht is gelijk niet meer eentonig, want we zien steeds meer Alpen en bergen vervelen nooit.
Aan het eind van de middag strijken we neer op een camping bij de Ammersee bij het plaatsje Giessen. En daar treffen we weer F. en N.
Als we in een mild regentje onder een grote boom ons zelf gekookte prutje eten, komt er nog een Nederlands stel aanfietsen op e-bikes. Onderweg naar Rome. Ze hebben nog niet gekampeerd, maar overwegen het. Vragen ons of het te doen is. Wij vinden van wel.
En zo staan er toch weer vier fietstentjes op deze camping.
Joke
09 Mei 2019 - 20:27
Gerrit Visser:
Kregen jullie nog iets mee van de Wahnsinnsaria Ajax/Tottenham Hotspurs op deze late avond van jullie Wahsinnsreise? Of is de onthechting totaal geworden, naar ik hoop. Het wordt gruwelijk in de Alpen. Maar het zal jullie niet kunnen deren. -
09 Mei 2019 - 20:54
Hans Reitsma:
Welnee Gerrit,
De Alpen zijn juist het hoogtepunt van de tocht!
10 Mei 2019 - 13:14
Gerrit Visser:
Het weer, Hans, het weer: Alpennat, Alpenkou, Alpengrauw... -
10 Mei 2019 - 17:26
Rob:
Sommige mensen hebben altijd pech. Fiets je gezellig op weg naar Rome zie je daar op een camping twee mensen romantisch in een mild regentje onder een grote boom hun prutje opwarmen. Dan denk je dat wil ik ook maar het ontbreekt ons aan ervaring. Wat nu? Wij zijn nog niet aan kamperen toegekomen dus laten we het even aan hun vragen of het te doen is, dat kamperen.
Laten dat nou toevallig Joke en Jan Marten uit Oegstgeest zijn die daar zitten, weer en wind plus nachtvorsten van -3 graden getrotseerd, een stel die boven de 8 graden al beginnen te transpireren en zich beginnen af te pellen. (laagje voor laagje) Wisten zij veel, en het antwoord kwam vrij snel, "tuurlijk is het te doen" was het antwoord, zonder met de ogen te knipperen.
Ze keken elkaar aan met een blik van, lamedamadoen en zetten vlot hun tentje op niet wetende
dat de ontberingen van de nacht nakende zijn. Dit door het gemis van zeven laagjes kleding en
misschien wel een holletje (door Jan Marten) gegraven in de grond. Het kan niet anders ergens moeten jullie een truc hebben om het leuk te vinden. Nu op naar de Alpen, het leuke is dat deze steeds dominanter worden tijdens de aanrijroute zodat jullie alvast kunnen genieten van wat komen gaat. Ik ben geen Belg maar een over de schutting gegooide Antwerpenaar en daarom zeg ik, " ik ben fier op u!"