Dinsdag 16 juli 2013
Blijf op de hoogte en volg Jan Marten en Joke
16 Juli 2013 | Frankrijk, Vers
77 km totaal 1260 km
Om half zes gaat de wekker. De heerlijke chardonnay van gisteravond zit duidelijk nog in mijn benen, want ik word wakker met een enorme kramp in mijn linkerbeen. Dan is opstaan in een klein tentje een hele klus. Donker is het nog, totdat de tent verlicht wordt door de lichten van de plaatselijke vuilnisauto. Zeker ook tropenrooster. Toch maar het bed uit. Bertje vloeken van de pijn, maar na een tijdje gaat het. Het is nog doodstil op de camping. Alleen onze Limburgse F. loopt al rond en vertrekt om 7.00 u. We zetten nog even ons gesprek voort waar we gebleven waren en dan nemen we weer afscheid. Nu maar een afscheidszoen, want zoals de plannen nu zijn, gaat hij een camping verder dan wij.
Het wordt weer een pittige dag, want het wordt 33 graden en het boekje geeft aan dat er zo'n zes pittige klimmen zijn.
We kijken uit naar de laatste 20 km. Volgens het boekje: een 20 kmlange afdaling naar de Lot.
Eerst naar Rocamadour, met de kapel voor de zwarte madonna. Hoog in de rotsen ligt het stadje. Al van verre te zien door de vele toeristen die hier op afkomen. In vroeger tijden werden Nederlandse boetelingen naar Rocamadour gestuurd. 216 treden beklimmen van de 'Grand Escalier'. Wij lopen met de fiets aan de hand door het toeristische straatje met de winkeltjes en eettentjes die daarbij horen. Wij kopen wat lekkers en gaan op een bankje ons eigen koffie- en theeritueel doen. Naast ons zit een Engels echtpaar, dat belangstelling toont voor onze reis. Ze vonden het een enorme inspanning. De man kent Nederland goed. Ooit was hij er als verslaggever bij de kaping van de trein bij De Punt.
Hierna weer vele zware klimmen.
Het is dan heel leuk om boven op een top een reactie te krijgen op ons geschrijf. Dat geeft echt weer even een oppepper. We willen tenslotte niet afgaan voor het oog van de wereld. Kerkjes zijn vandaag vaak op slot, dus ook geen verkoeling. Gelukkig is de hulp van boven niet helemaal afhankelijk van mensen die kerken op slot doen. Er komt af en toe wat welkome bewolking.
Rond het middaguur als vooral ik het helemaal gehad heb, strijken we neer in een tentje waar we een sandwich met soep eten, want het brood dat we bij ons hebben is totaal uitgedroogd en de kaas meer dan vloeibaar.
De soep is verukkelijk, linzen-pompoensoep. We krijgen een hele pan voor € 5,- We eten ieder teee borden vol en dan nog is er over. Dan nog de sandwich. Opeens valt JM spontaan in slaap aan tafel. Dan nog maar een grande café.
We kunnen er weer tegen. Weer klimmen en uiteindelijk de lange afdaling. Rond 18 u zijn we in Vers. F. Is er inderdaad niet. Ook wel weer rustig.
We doen inkopen in het plaatselijke winkeltje, eten zeer verantwoord. Het gekoelde wijntje kan ik niet laten liggen. Te laat kruipen we de tent in.
Joke
17 Juli 2013 - 09:13
Gerda:
Tjonge jonge, ik krijg hoe langer hoe meer bewondering voor jullie. Ik ken de streek daar van een vakantie, o.a. ook Rocamadour, en weet hoe bergachtig het daar is. Vooral die hitte maakt natuurlijk het extra zwaar voor jullie. Maar jullie zien wel veel en genieten er volgens mij wel van. Veel succes verder. Bon voyage et au revoir. -
17 Juli 2013 - 19:09
Marianne:
Wat staat deze reis in contrast met vorig jaar.
Heerlijk voor jullie dat t zo warm is. Ik weet uit ervaring dat t afzien is, maar je wordt er toch ook vrolijk van.
Geweldige prestatie van jullie.
Ik reageer niet zo regelmatig. Niet steeds internet voorhanden. Zijn in Zeeland aan het klussen. Enorm veel te doen. Zijn een weekje blijven hangen, nadat we hier zijn heengefietst. Vrijdag vertrekken we weer.
Voor jullie geniet nog lekker.
Sterkte met de klimmers.
Liefs van Marianne -
18 Juli 2013 - 13:55
Zoon Auke:
Oooooooh... jullie zijn met vakantie... vandaar dat jullie niet opnemen en open doen. -
18 Juli 2013 - 20:43
Anneke:
Lieve zus en zwager,
ongelooflijk hoe jullie het tempo erin houden. Heb er zeer veel respect voor. Het mooie weer is jullie van harte gegund al begrijp ik dat het de tocht aan de andere kant ook zwaar zal maken.
Ben enigszins jaloers dat begrijpen jullie wel.
Volgens jullie zonen zitten jullie op een camping in Noordwijk.
Ik(wij geldt namelijk ook voor Max) wensen jullie nog veel fietsplezier, geniet van al het moois en tot snel ziens of horens.
Anneke